Substancje żrące:
- silne kwasy nieorganiczne: solny, azotowy, siarkowy, fosforowy
- niektóre kwasy organiczne: mrówkowy, octowy, mlekowy
- zasady nieorganiczne: wodorotlenek sodu, potasu, wapnia
- amoniak
- nadtlenek wodoru
- fenole
- podchloryny: sodowy, potasowy
- krzemiany: sodowy, potasowy
- sole alkaliczne: węglany, fosforany
Właściwości:
- mogą być używane do produkcji preparatów do mycia i czyszczenia urządzeń sanitarnych, w płynach usuwających farby, lakiery i rdzę
- mogą powodować oparzenia, uszkadzają narządy miąższowe
- opary są niebezpieczne dla dróg oddechowych i płuc
Objawy zatrucia:
- zaczerwienienie, pieczenie, ból, obrzęk i pęcherze skóry
- pieczenie oczu, ich zaczerwienienie, łzawienie
- bóle w jamie ustnej, przełyku i nadbrzuszu
- drapanie w gardle
- kaszel
- duszności
- odkrztuszanie krwistej plwociny
- ból zamostkowy
- wymioty (często z krwią)
- biegunka (krwawa lub czarna)
Możliwe powikłania:
- perforacja przełyku lub żołądka
- zwężenia i blizny w przewodzie pokarmowym
- obrzęk płuc
- obrzęk głośni
Pierwsza pomoc:
- w każdym przypadku konieczne jest wezwanie lekarza
Przy skażeniu skóry:
- zdjąć odzież
- zmyć skórę wodą
Przy skażeniu oczu:
- przemywać je pod bieżącą wodą
Przy zatruciu doustnym:
- wywołać wymioty tylko do 15 min. od momentu wypicia, potem podać do wypicia wodę (max. 2 szklanki), mleko, białko jaja kurzego
- jeśli od momentu zatrucia upłynęło więcej niż 1 godz. – nie podawać doustnie niczego!
Przy zatruciu drogą wziewną:
- zapewnić choremu dopływ świeżego powietrza