Czuwaj harcerze!

 Hazard_C.svg

Substancje żrące:

  • silne kwasy nieorganiczne: solny, azotowy, siarkowy, fosforowy
  • niektóre kwasy organiczne: mrówkowy, octowy, mlekowy
  • zasady nieorganiczne: wodorotlenek sodu, potasu, wapnia
  • amoniak
  • nadtlenek wodoru
  • fenole
  • podchloryny: sodowy, potasowy
  • krzemiany: sodowy, potasowy
  • sole alkaliczne: węglany, fosforany

Właściwości:

  • mogą być używane do produkcji preparatów do mycia i czyszczenia urządzeń sanitarnych, w płynach usuwających farby, lakiery i rdzę
  • mogą powodować oparzenia, uszkadzają narządy miąższowe
  • opary są niebezpieczne dla dróg oddechowych i płuc

Objawy zatrucia:

  • zaczerwienienie, pieczenie, ból, obrzęk i pęcherze skóry
  • pieczenie oczu, ich zaczerwienienie, łzawienie
  • bóle w jamie ustnej, przełyku i nadbrzuszu
  • drapanie w gardle
  • kaszel
  • duszności
  • odkrztuszanie krwistej plwociny
  • ból zamostkowy
  • wymioty (często z krwią)
  • biegunka (krwawa lub czarna)

Możliwe powikłania:

  • perforacja przełyku lub żołądka
  • zwężenia i blizny w przewodzie pokarmowym
  • obrzęk płuc
  • obrzęk głośni

 

Pierwsza pomoc:

  • w każdym przypadku konieczne jest wezwanie lekarza

Przy skażeniu skóry:

  • zdjąć odzież
  • zmyć skórę wodą

Przy skażeniu oczu:

  • przemywać je pod bieżącą wodą

Przy zatruciu doustnym:

  • wywołać wymioty tylko do 15 min. od momentu wypicia, potem podać do wypicia wodę (max. 2 szklanki), mleko, białko jaja kurzego
  • jeśli od momentu zatrucia upłynęło więcej niż 1 godz. – nie podawać doustnie niczego!

Przy zatruciu drogą wziewną:

  • zapewnić choremu dopływ świeżego powietrza

 

Dodaj komentarz

Reklama