Postępowanie przy podejrzeniu zatruciu grzybami:
- Natychmiast opróżnić żołądek. Pić ciepłą wodę z solą(dorośli) dzieci wodę(bez soli) i spowodować wymioty.
- W żadnym razie nie zażywać środków przeczyszczających, żadnych leków, alkoholu czy mleka.
- Natychmiast zapewnić pomoc lekarską, lub odwieźć chorego do szpitala.
- Zabezpieczyć resztki pozostałe z czyszczenia grzybów, resztki jedzenia, pozwoli to na precyzyjną diagnozę.
- Jeżeli oznaki zatrucia występują bardzo późno, najczęściej dopiero po 10 lub 11 godzinach po posiłku, istnieje wówczas podejrzenie zatrucia muchomorem sromotnikowym, wiosennym lub jadowitym, możliwym do neutralizacji tylko w specjalistycznych klinikach.
- Również przy objawiających się zatruciach, wskazujących na spożycie grzybów nie zagrażających życiu, należy natychmiast zapewnić pomoc lekarską.( nie można wykluczyć, iż w posiłku nie znalazły się trujące grzyby, które zadziałają dopiero późno)
Pamiętaj!
Aby nie dopuścić do zatrucia grzybami należy przestrzegać następujących reguł:
1. Nie ma właściwego sposobu(poza atlasem) na odróżnienie grzyba jadalnego od podobnego trującego:
- smak jest zawodną wskazówką, bo muchomor sromotnikowy, jest najniebezpieczniejszym grzybem naszych lasów, ma przyjemny słodkawy smak,
- sinienie lub czernienie po przekrojeniu może nas również zmylić. Czernieją po przekrojeniu jadalne podgrzybki jak i niejadalne borowiki szatańskie.
2. Powinno się sięgać po wyłącznie znane gatunki, a jeśli nie mamy pewności, jeszcze przed obraniem i przekrojeniem zapytajmy bardziej doświadczonych. Po dalszych wątpliwościach grzyb należy wyrzucić!
3. Przy małej znajomości grzybów najlepiej nie zbierać okazów z blaszkami pod kapeluszem, a tylko te, które mają rurki.
4. Grzyby łatwo się psują, gdy są zbierane do torebek foliowych, a nie do koszyków-przegrzewają się i stanowią pożywkę dla pleśni i bakterii.
5. Pomylenie gatunków grzybów często występuje, gdy zbierają je dzieci lub w trakcie zbierania w lasach ocienionych przy skąpym świetle słonecznym.
6. Spożycie grzybów na surowo pogarsza stopień zatrucia.
7. Nie powinno się podawać potraw z grzybków dzieciom.
8. Koniecznie jest zachowanie ostrożności przy zakupie grzybów suszonych.
9. Grzyby szybko wchłaniają pyły i zanieczyszczenia. Dlatego nie należy spożywać grzybów zbieranych z terenów wokół zakładów przemysłowych czy szlaków komunikacyjnych.
10. Nie zbierać owocników małych, u których nie wykształciły się jeszcze cechy danego gatunku.